Plaská 7, Praha 5 – Újezd, Malá Strana
+420775274281

Nemluvíte za nízkofunkční lidi s autismem

Jak rozumět autismu, ADHD a životu, když zrovna nedává smysl

Nemluvíte za nízkofunkční lidi s autismem

Neautističtí lidé často používají tento argument, ve snaze bagatelizovat výroky lidí s autismem, jež považují za „vysokofunkční“.

Obrázek anděla a víly
Obrázek z tvorby autorky https://www.neurodiverzita.cz/wp-content/uploads/2015/08/spying_by_lysikan-d7yubqv.jpg

Protože jsem jedním z těch „nízkofunkčních“ lidí, na které tak rádi poukazují, chci teď hodně nahlas říct: „Ano, mluví i za nás.“

Nemluvím. Nerozumím tomu, co říkáte, když mluvíte. Vzpomeňte si, jak jste řekli „to jsou ti, kteří nemluví“, abyste popsali svoji nálepku.

Potřebuju pomoc, když jdu na záchod. Není to něco, na co bych byla hrdá, ale je to prostě skutečnost. Potřebuju čůrat stejně často, jako vy, ale moje tělo to vždycky nesdělí mému mozku, takže se může stát, že mám mokré kalhoty. Tedy, když si vzpomenu, že si je mám ráno obléct. Podle vašeho soudu jsem tedy nízkofunkční. Vzpomeňte si, jak jste řekli „to jsou ti lidé, kteří potřebují pomoc se sebeobsluhou“, abyste popsali svojí nálepku.

Neodkážu se smysluplně starat o svoje peníze. Utrácím stovky dolarů měsíčně na internetové stránce, která mi zprostředkovává virtuální svět, ve kterém mám přátele, protože ve skutečném světě mám z lidí takový strach, že mi selhávají střeva (čtěte výše a uvidíte, že je to problém). Vzpomeňte si, jak jste řeklo „to jsou ti, kteří se nejsou schopní postarat o svoje finance“, abyste popsali svoji nálepku.

Potřebuju péči 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu, abych si náhodou neublížila, když se zrovna zapomenu. Jako třeba, když krájím cibuli ostrým nožem a začnu prudce třepat rukama do všech stran, aniž bych nůž pustila. Vzpomeňte si, jak jste řekli, „to jsou ti, kteří potřebují neustálou péči“, abyste popsali svoji nálepku.

Je to tak – podle vašeho seznamu jsem nízkofunkční.

Neúčastním se diskusí, abych argumentovala proti vašemu ableismu a útokům na lidi s autismem. Ne proto, že bych s vámi souhlasila, ale proto, že hádky mě bolí. Když tvrdíte, že potřebuju být „vyléčená“, tak se na vás nevrhnu a nezačnu říkat hnusné věci, protože konfrontace mi ubližuje. Ne proto, že byste měli pravdu.

Nemluvíte za mě tam, kde zůstávám zticha. Mluvíte přese mě. A chtěla bych vám říct, jak moc se chováte jako hlupáci, ale moje hlava mi to nedovolí, protože mě hádky BOLÍ.

Zatímco vaše hlava vám dovolí, abyste byli hlupáci a říkali nepravdivé věci, moje hlava mi to neumožní. Vždycky musím být upřímná A zároveň musím zůstávat klidná, jinak se ve mě probudí agrese. To ale nepotrvzuje vaše slova, jen mě to umlčuje. Moje mlčenlivost neznamená, že máte pravdu, pouze to znamená, že jste ochotnější k tomu, dělat ze sebe hlupáka, než jsem já.

„Vysocefunkční“ lidé s autismem, kteří argumentují za moje práva, OPRAVDU MLUVÍ za mě. Přestože za sebe nemůžu sama bojovat, oni mě brání. Tam, kde mi vlastní strach nedovolí, stojí za mnou a podporují mě. Ve skupinách, které mě děsí tak, až mi selhávají střeva, tam po mě uklidí a zastanou se mě.

Vy, kteří nemáte autismus, mě nereprezentujete. Neříkejte těm, kteří se dovedou postavit vaší nenávisti, že nemluví i za mě. Mluví.

z článku Lissy Lysikan http://lysikan.tumblr.com/post/106147681470/you-dont-speak-for-low-functioning-autistics