Plaská 7, Praha 5 – Újezd, Malá Strana
+420775274281

Julie z dětského seriálu je autistka

Jak rozumět autismu, ADHD a životu, když zrovna nedává smysl

Julie z dětského seriálu je autistka

Populární dětský seriál Sesame Street (u nás pod názvem Sezame, otevři se) uvedl půl roku nazpátek v jednom dílu animovanou postavičku s autismem.

Protože ale postava vznikla jen na základě výpovědí rodičů a organizací, které s autisty pracují, vznesla se proti postavě poměrně velká vlna odporu, zejména ze strany samotných autistů. Produkční společnost si vzala jejich reakce k srdci a přizvala je k jednáním o tom, jak by se měla Julie chovat. Díky tomu byly do debaty přizvány organizace jako je ASAN, zastoupení Julií Bascom (čeští čtenáři budou znát její zásadní příspěvek na téma ABA terapie, nazvaný Tiché ruce). 

Výsledkem je nejen kreslená postavička, ale plnohodnotná loutka, která nově bude součástí seriálu. V prvním díle je pěkně vysvětleno, že autistické děti nemusí vždy reagovat stejně jako neautistické děti, ale že to neznamená, že by byly nevychované nebo nezdvořilé. Stimming je zobrazen smyspluplně a v pozitivním kontextu a nakonec i to, že Julii baví jiné věci, než ostatní věci není na škodu, ale je to prezentováno jako příležitost ke hře. Reparát prvního pokusu se tedy autorům seriálu přes velké obavy podařil a Sezamová ulice pomáhá dětem nenásilnou, zábavnou, vtipnou a inkluzivní formou porozumět tomu, co je autismus a že je fajn mít za kamarády i autistické děti, které mohou svět vidět jinak než ostatní.