Plaská 7, Praha 5 – Újezd, Malá Strana
+420775274281

Známá hrdinka počítačových her je autistka

Jak rozumět autismu, ADHD a životu, když zrovna nedává smysl

Známá hrdinka počítačových her je autistka

„Sanjay vždycky říkal, že jsem jiná. Všichni to říkali. Nevěděla jsem, kde přesně na spektru se nacházím. Trápila jsem se tím. Ale už to tak není. Protože vím, že dovedu věci, které nikdo jiný nedokáže.“
– Symmetra

Jedna z nejprodávanějších videoher poslední doby, Overwatch ze studia Blizzard má autistickou hrdinku. Jeden z hráčů napsal dopis vývojářům o tom, jak mu hra pomáhá sblížit se s autistickým sourozencem a při té příležitosti se zeptal, zda náhodou Symmetra není autistická. Ředitel herního vývoje mu napsal, že ano, Symmetra, jedna z nejoblíbenějších postav v této hře, je skutečně autistická a studio chtělo prostřednictvím jejího charakteru vyjádřit, že autisté jsou báječní lidé. Kruh autistické kultury se tím uzavírá.

Symmetra, stejně jako další postavy ze světa Overwatch má i svůj vlastní komiks. Epizoda ve které vystupuje tato autistická hrdinka se jmenuje „Pro lepší svět“ a je ke čtení online.

Blizzard je jedním z největších, nejvýdělečnějších a nejvlivnějších vývojářských studií současnosti. Do portfolia jejích her spadají obecně známé tituly, jako je Warcraft, Starcraft, Diablo a nově Heroes of the Storm, Hearthstone nebo právě zmiňovaná Overwatch. Hry studia Blizzard hrají milióny hráčů po celém světě a stejně jako v běžné populaci, i mezi tvůrci her studia Blizzard bychom velice pravděpodobně našli mnoho báječných autistů.