Plaská 7, Praha 5 – Újezd, Malá Strana
+420775274281

Aktion Mensch odmítá podporovat ABA terapii

Jak rozumět autismu, ADHD a životu, když zrovna nedává smysl

Aktion Mensch odmítá podporovat ABA terapii

Jedna z největších německých charitativních organizací Aktion Mensch funguje od roku 1964 a na dobročinné projekty rozdělila do přes 3 miliardy EUR. V minulém týdnu vydala prohlášení dle kterého nadále odmítá podporovat projekty ve kterých se bude objevovat ABA terapie nebo její prvky. Reagují tak na bouřlivé a kritické ohlasy spojené s ABA terapií. 

ABA terapie je silně kritizovanou formou behaviorální terapie, jejímž autorem byl Ivar Lovaas, který ji vyvinul se svým týmem skrze brutální pokusy na autistických dětech, které zahrnovaly ohlušující zvuky, trestání elektrickými šoky, ale také bití. V dobovém a zdokumentovaném rozhovoru Lovaas hrdě líčí, jak bil vlastníma rukama malé autistické děvčátko. Behaviorální formy terapie podobné ABA se používaly v Lovaasově době nejen k léčbě autismu, ale také k léčbě LGBT orientace, což vedlo ve zdokumentovaných případech u léčených k sebevraždám. Autisté, kteří ABA terapií prošli mluví často o silném traumatickém zážitku, který je provází po celý život. 

ABA terapie je zaměřená na odstranění autistických projevů chování, ale nezajímá se o prožívání autistických dětí. Její vědecká průkaznost je pochybná, většina dospělých autistů, kteří pomáhají rodičům autistických dětí porozumět autismu, ji odmítá.